Szerda estig fizesse be a kötelezőt, mert törlik a biztosítását

2017. február 24., péntek 12:20

Annak a mintegy 120 ezer személyautó-tulajdonosnak, aki év végi évfordulóval kötötte újra kötelezÅ‘ gépjármű-felelÅ‘sségbiztosítását, március elsejéig kell rendeznie az esedékes, baleseti adóval növelt díjrészletét. Mivel a március 1-jei határidÅ‘ az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik, csekken hétfÅ‘tÅ‘l már senki ne próbálja rendezni az összeget. Szerda délelÅ‘ttig az átutalás, azután zárásig az adott biztosító ügyfélszolgálati irodájában történÅ‘ személyes befizetés a biztonságos opció.
 

„Bár a biztosítók kár esetén már január elsejétÅ‘l fizetnek, a törvény az ügyfeleknek 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetÅ‘vé – magyarázza Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének az elnöke. – Ha azonban egy biztosító a határidÅ‘ lejártáig nem kapja meg az esedékes díjösszeget, a hatályos jogszabály komoly lépésre kötelezi Å‘t: már másnap törölnie kell az adott szerzÅ‘dést.Ezért aki eddig még nem intézkedett, mindenképpen olyan fizetési módot válasszon, hogy pénze biztosan idejében célba érjen."

Szerdáig mindenképpen be kell fizetni a kötelezÅ‘t

Forrás: AFP/Julian Stratenschulte

A csekkes fizetés a néhány napos átfutás miatt hétfÅ‘tÅ‘l már nem garantált megoldás. Mivel az átutalás a magyar bankszámlák között immár néhány óra alatt megtörténik, szerda délig a banki átutalás a megfelelÅ‘ opció a csekkes befizetés helyett. Az utolsó napon azonban az a legbiztosabb, ha az aktuális biztosítónk pénztárába fizetjük be az esedékes díjat. Fontos, hogy tisztában legyünk az adott ügyfélszolgálati iroda nyitvatartásával. Emellett arra is ügyelni kell, hogy több biztosító már nem működtet pénztárat az ügyfélszolgálati pontjain.

Szerdáig kell befizetni a kötelezÅ‘t

Forrás: MTI

A nem fizetés következményei

Az az ügyfél, akinek a díj nem fizetése miatt megszűnt a kötelezÅ‘ biztosítása,

a fedezetlenség idÅ‘tartamára fedezetlenségi díjat köteles fizetni, melynek mértéke – az autó teljesítményétÅ‘l függÅ‘en – idén naponta 310-690 forint között mozog. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerzÅ‘dést kötnie, visszamenÅ‘leg a türelmi idÅ‘re járó díjat is le kell rónia, és választási lehetÅ‘ség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is. Így együtt ez már igen tetemes összeg lehet egy egyszerű személyautónál is.

A legsúlyosabb következmény ugyanakkor az lehet, ha az ügyfél a fedezetlenség idÅ‘szakában kárt okoz: ilyenkor neki kell állnia a személyi sérülés esetén akár több tízmilliós kártérítést is, ami akár életre szóló fizetési kötelezettséget is jelenthet.

Nem mentség, ha nem kaptunk csekket vagy számlát!

A százezernyi értesítés közül persze óhatatlanul elkallódhat néhány a postai kézbesítés során, ez azonban sajnos nem mentesíti az ügyfelet a következményektÅ‘l. A díjfizetés elmaradása a szabályozás szerint egyértelműen az Å‘ felelÅ‘ssége.

Forrás: Origo.hu



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft